LEXO

LEXO ၀၅ Desktop app

v0.4.1 AGPL-3.0

Desktop app လမ်းညွှန်

LEXO အက်ပ်ရဲ့ စာမျက်နှာစာရင်း၊ Preview၊ Text pane နဲ့ ပြင်ဆင်မှု panel ကို အသုံးပြုနည်း။ OCR လုပ်ခြင်း၊ စာသားစစ်ဆေးခြင်း၊ ဖိုင်သိမ်းခြင်းနဲ့ Keyboard shortcuts။

App ကို ဖွင့်ရန် -

lexo gui

Desktop app မှာ ဖွင့် → ပြင်ဆင် → စာသားထုတ်ယူ → စစ်ဆေး → ဖိုင်သိမ်း ဆိုတဲ့ အဆင့်တွေနဲ့ လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။ CLI နဲ့ အခြေခံစနစ်တူတာကြောင့် ရလဒ်လည်း တူပါတယ်။

PDF သို့မဟုတ် ပုံဖွင့်ရန်၊ ပုံအစုရွေးရန်နှင့် Batch OCR PDFs ခလုတ်များပါတဲ့ LEXO အဖွင့်မျက်နှာပြင်။
အဖွင့်မျက်နှာပြင်ရှိ How it works မှာ လုပ်ဆောင်ရမယ့် အဆင့်တွေကို စာကြောင်းလေးကြောင်းဖြင့် အကျဉ်းချုပ် ပြထားပါတယ်။

စာရွက်စာတမ်း ဖွင့်ခြင်း

  • Import PDF or Image (Ctrl+O) - PDF သို့မဟုတ် ပုံ တစ်ပုံကို ဖွင့်ပါတယ်။
  • Select Image Set (Ctrl+Shift+O) - ပုံအများအပြားကို တစ်ပုံလျှင် စာမျက်နှာတစ်ခုအဖြစ် ထည့်ပြီး စာရွက်စာတမ်းတစ်ခု ဖန်တီးပေးပါတယ်။ PNG၊ JPEG၊ TIFF နဲ့ BMP ဖိုင်တွေကို သုံးနိုင်ပါတယ်။
  • Batch OCR PDFs (Ctrl+Alt+O) - PDF အများအပြားကို မဖွင့်ဘဲ OCR လုပ်ပါတယ်။ Batch OCR တွင် ကြည့်ပါ။

ဖိုင်ဖွင့်လိုက်တာနဲ့ ပြင်ဆင်ဖို့ ယာယီမိတ္တူတစ်ခု ဖန်တီးပေးပါတယ်။ ပြင်ဆင်မှုအားလုံးကို အဲဒီမိတ္တူမှာပဲ လုပ်ပါတယ်။ File → Save သို့မဟုတ် Save As နဲ့ မသိမ်းမချင်း မူရင်းဖိုင်ကို မပြောင်းလဲပါဘူး။

အက်ပ်ဝင်းဒိုးရဲ့ အစိတ်အပိုင်းများ

ဘယ်ဘက်တွင် Pages Strip၊ Page Preview၊ Text pane နှင့် ညာဘက်တွင် Tune Panel ပါတဲ့ LEXO ပင်မဝင်းဒိုး။
Pages Strip၊ Preview၊ Text pane နှင့် Run၊ Edit၊ Pages၊ PDF Tab များပါတဲ့ Tune Panel။
  • Pages Strip (ဘယ်ဘက်) - စာမျက်နှာပုံငယ်တွေကို ပြထားတဲ့ စာရင်းဖြစ်ပါတယ်။ အပြာက Text layer ပါတဲ့ စာမျက်နှာ၊ အစိမ်းက OCR ပြီးဆုံး၊ အဝါက လုပ်ဆောင်ဆဲ၊ အနီက မအောင်မြင်တဲ့ အခြေအနေကို ပြပါတယ်။ Ctrl သို့မဟုတ် Shift ကို ဖိထားပြီး နှိပ်ရင် စာမျက်နှာအများအပြား ရွေးနိုင်ပါတယ်။
  • Preview (အလယ်) - လက်ရှိစာမျက်နှာကို ပြပါတယ်။ Scroll လုပ်ရင် စာမျက်နှာ ပြောင်းနိုင်ပါတယ်။ Ctrl ကို ဖိပြီး scroll လုပ်ရင် ပုံကို ချဲ့၊ ချုံ့နိုင်ပြီး ဆွဲရွှေ့ကြည့်နိုင်ပါတယ်။ Fit ဖြင့် စာမျက်နှာအပြည့် ပြန်မြင်နိုင်ပါတယ်။
  • Text Pane - လက်ရှိစာမျက်နှာရဲ့ စာသားကို ဖတ်ရှုပြင်ဆင်နိုင်တဲ့ အကွက်ဖြစ်ပါတယ်။ Copy (Ctrl+Shift+C) ဖြင့် ကူးယူနိုင်ပါတယ်။
  • Tune Panel (ညာဘက်) - အောက်တွင် ရှင်းပြထားတဲ့ Tab လေးခု။

ဘေး Panel နှစ်ခုလုံးကို အရွယ်အစား ပြောင်းနိုင်၊ ပိတ်နိုင်ပြီး View Menu မှ ပြန်ဖွင့်နိုင်ပါတယ်။

Run Tab

Mode တစ်ခု ရွေးပါ -

  • Text layer - PDF ထဲမှာ ပါပြီးသား စာသားကို တိုက်ရိုက် ကူးယူပေးပါတယ်။ ချက်ချင်း ရရှိပြီး အင်တာနက်နဲ့ အကောင့် မလိုပါဘူး။
  • Google Docs OCR - စကင်ဖတ်ထားတဲ့ စာမျက်နှာနှင့် ပုံများကို မိမိ Google အကောင့်မှတစ်ဆင့် ဖတ်ပါတယ်။ တစ်ကြိမ်သာ လုပ်ရတဲ့ ပြင်ဆင်မှု လိုပါတယ်။

ပြီးရင် Run (Ctrl+R) ကို နှိပ်ပါ။ Cancel (Esc) ဖြင့် ရပ်နိုင်ပါတယ်။ Progress bar မှာ ပြီးဆုံးတဲ့ စာမျက်နှာအရေအတွက်ကို ပြပေးပြီး စာမျက်နှာတစ်ခု ပြီးတိုင်း ရလာတဲ့စာသားကို ချက်ချင်း ဖတ်နိုင်ပါတယ်။

Google Docs OCR ၂၅% ရောက်နေပြီး စာမျက်နှာပုံငယ်များတွင် ပြီးဆုံး/စောင့်ဆိုင်း အမှတ်အသားများ။
လုပ်ဆောင်နေစဉ်။ ပြီးဆုံးသော စာမျက်နှာများကို Strip တွင် အမှတ်အသားပြပြီး ချက်ချင်း ဖတ်နိုင်ပါတယ်။

အလိုအလျောက် ပြန်ကြိုးစားပြီးနောက် မအောင်မြင်တဲ့ စာမျက်နှာတွေ ကျန်ရင် Retry Failed Pages (Ctrl+Shift+R) ဖြင့် အဲဒီစာမျက်နှာတွေကိုသာ ပြန်လုပ်နိုင်ပါတယ်။

အကောင့်မဝင်ထားဘဲ OCR စတင်ပါက LEXO က အကောင့်ဝင်ဖို့ လမ်းညွှန်ပြီး လုပ်ဆောင်မှုကို ပြန်စပေးပါတယ်။

Export as တွင် File format (Plain text၊ Markdown သို့မဟုတ် JSONL) ကို ရွေးပြီး Export (Ctrl+E) ဖြင့် ဖိုင်သိမ်းပါ။ သိမ်းဆည်းနိုင်တဲ့ File format တွေ တွင် ကြည့်ပါ။

Edit Tab - Rotate နှင့် Crop

ဒီ tab မှာ ပြင်ဆင်တဲ့အခါ ဘယ်စာမျက်နှာတွေကို သက်ရောက်စေမလဲဆိုတာ Apply to မှာ ရွေးပါ။ This page က လက်ရှိစာမျက်နှာ၊ All pages က စာမျက်နှာအားလုံး၊ Selected pages က ရွေးထားတဲ့ စာမျက်နှာတွေ ဖြစ်ပါတယ်။

  • Rotate - ဘယ် ၉၀° သို့မဟုတ် ညာ ၉၀°။
  • Crop - Edit tab သို့ ပြောင်းရင် စာမျက်နှာပုံပေါ်မှာ Crop box ပေါ်လာပါမယ်။ ခေါင်းစီး၊ စာမျက်နှာနံပါတ်နဲ့ ဘေးလွတ်နေရာတွေကို ဖယ်ဖို့ ဘောင်အစွန်းတွေကို ဆွဲရွှေ့ပါ သို့မဟုတ် ဘောင်အသစ် ဆွဲပါ။ ဖြတ်တောက်မယ့် ပမာဏကို ရာခိုင်နှုန်းဖြင့်လည်း ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ပြီးရင် Apply crop ကို နှိပ်ပါ။
စကင်ဖတ်ထားတဲ့ မြန်မာ စာမျက်နှာပေါ်ရှိ အပြာရောင် Crop box နှင့် Edit Tab ရှိ အပေါ်၊ အောက်၊ ဘယ်၊ ညာ ဘေးလွတ်နေရာများ။
OCR မလုပ်မီ ဖြတ်တောက်ခြင်းဖြင့် ခေါင်းစီးနှင့် စာမျက်နှာနံပါတ်များ စာသားထဲ မပါစေရန်။

ဖြတ်တောက်ပြီးသား စာမျက်နှာကို ထပ်ဖြတ်ရင် မူရင်းဘောင်ကနေ ပြန်စတာ မဟုတ်ပါဘူး။ လက်ရှိဖြတ်တောက်ထားတဲ့ ဘောင်အတွင်းကနေ ထပ်ဖြတ်ပေးပါတယ်။

Pages Tab

  • Run Pages - လုပ်ဆောင်မယ့် စာမျက်နှာများကို ကန့်သတ်ပါတယ်။ all၊ odd၊ even သို့မဟုတ် 1-3,7,10- ကဲ့သို့ ရိုက်ပါ သို့မဟုတ် အမြန်ခလုတ်များကို သုံးပါ။ ရိုက်နေစဉ် ကိုက်ညီသော စာမျက်နှာပုံငယ်များကို ရွေးပေးပါတယ်။
  • Extract selected to new file… (Ctrl+Shift+E) - ရွေးထားတဲ့ စာမျက်နှာများကို PDF အသစ်အဖြစ် သိမ်းပါတယ်။
  • Remove selected pages (Delete) - ပြင်ဆင်ဖို့ ဖန်တီးထားတဲ့ မိတ္တူထဲက ရွေးထားတဲ့ စာမျက်နှာတွေကို ဖယ်ရှားပါတယ်။

Move Up နှင့် Move Down (Ctrl+Shift+↑ / Ctrl+Shift+↓) သို့မဟုတ် စာမျက်နှာပုံငယ် ပေါ်တွင် Right-click နှိပ်၍ စာမျက်နှာ အစီအစဉ် ပြောင်းနိုင်ပါတယ်။ Right-click Menu တွင် Rotate၊ Extract နှင့် Remove လည်း ပါတယ်။

PDF Tab - Spread၊ ဖိုင်ခွဲခြင်း၊ ပေါင်းထည့်ခြင်း

  • Show split line - Preview ပေါ်မှာ ဒေါင်လိုက်မျဉ်း တစ်ကြောင်း ပေါ်လာပါမယ်။ Two-up စကင်ဖိုင်၏ အလယ်ကြောင်းသို့ ဆွဲရွှေ့ပြီး Split two-up at line နှိပ်ပါ။ စာမျက်နှာတစ်ခုစီ နှစ်ခုဖြစ်သွားပြီး ဘယ်ခြမ်း အရင်လာပါမယ်။
  • Split into files… - PDF ကို N မျက်နှာစီပါတဲ့ ဖိုင်များအဖြစ် ခွဲပါတယ်။
  • Append PDF(s)… - အခြား PDF များကို နောက်ဆုံးတွင် ပေါင်းထည့်ပါတယ်။
ဆွဲရွှေ့နိုင်သော ဒေါင်လိုက် ခွဲမျဉ်း ပါတဲ့ စာမျက်နှာနှစ်ခုတွဲ Spread။
စာမျက်နှာနှစ်ခုတွဲ ပုံများကို Ratio ရိုက်ထည့်စရာမလိုဘဲ မျဉ်းကို ဆွဲရွှေ့၍ ခွဲပါတယ်။

ပြင်ဆင်မှုတွေကို နောက်ကွယ်မှာ လုပ်ဆောင်တာကြောင့် စာမျက်နှာများတဲ့ ဖိုင်တွေကို ကိုင်တွယ်နေချိန်မှာလည်း အက်ပ်ကို ဆက်လက် အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

Keyboard shortcuts

လုပ်ဆောင်ချက် Shortcut
PDF သို့မဟုတ် ပုံ ဖွင့်ရန် Ctrl+O
ပုံအစု ဖွင့်ရန် Ctrl+Shift+O
Batch OCR PDFs Ctrl+Alt+O
Save / Save As Ctrl+S / Ctrl+Shift+S
စာသားကို ဖိုင်အဖြစ် သိမ်းရန် Ctrl+E
စာရွက်စာတမ်း ပိတ်ရန် Ctrl+W
Run / Cancel Ctrl+R / Esc
မအောင်မြင်တဲ့ စာမျက်နှာများ ပြန်လုပ် Ctrl+Shift+R
စာမျက်နှာစာသား ကူးယူရန် Ctrl+Shift+C
စာမျက်နှာ အပေါ် / အောက် ရွှေ့ရန် Ctrl+Shift+↑ / Ctrl+Shift+↓
ရွေးထားတဲ့ စာမျက်နှာများ ထုတ်ယူရန် Ctrl+Shift+E
ရွေးထားတဲ့ စာမျက်နှာများ ဖယ်ရှားရန် Delete
About Lexo F1

macOS တွင် Qt က ဒီ Shortcut များရှိ Ctrl ကို ⌘ Command အဖြစ် ပြောင်းပေးပါတယ်။

အခြား

  • Account Menu တွင် အကောင့်ဝင်ထားခြင်း ရှိမရှိကို ပြပြီး Sign in with Google၊ Sign out နှင့် Copy Data Folder Path တို့ ပါတယ်။
  • Help → Clean Up Temporary Files… - အရင်အသုံးပြုခဲ့စဉ်က ကျန်တဲ့ ယာယီမိတ္တူတွေကို ဖယ်ရှားပါတယ်။
  • Help → Check for Updates… - မိမိသုံးနေတဲ့ ဗားရှင်းကို PyPI နှင့် နှိုင်းယှဉ်ပါတယ်။